Medljikovac 900 grama

9.00 (67.81 kn)

Šumski med (medljikovac): ova vrsta meda ne potječe od nektara već je ili od biljnog porijekla od “medne rose” ili životinjskog (medljika). U oba slučaja pčele ga sakupljaju s listova i grančica različitih listopadnih i zimzelenih stabala ili grmlja. Najčešće se javlja tijekom ljeta, sve do jeseni, pri visokim temperaturama zraka. Bogat je mineralima pa se preporuča slabokrvnim osobama.

Nema na zalihi

Kategorija:

Opis

Opće je poznato da pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar s cvijeća, a manje se zna da one sakupljaju i ostale slatke sokove. Takav je i medljikovac – med koji nije proizvod cvjetnog nektara već medne rose. Medna rosa toliko je ljekovita da su stari Rimljani mislili kako je ona dar s neba, a sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća mislilo se da mednu rosu luči drvo. No medna rosa zapravo je ljepljiva masa bogata ugljikohidratima koju izlučuju biljne uši i ostali biljni insekti. Medna rosa najčešće se pojavljuje u četinjačnim i listopadnim šumama u vrijeme kada su noći hladne, a jutra topla. Vrlo je važno da je vlažnost zraka visoka jer bi u protivnom voda iz tog soka isparila, biljni sok bi otvrdnuo i pčele ga ne bi mogle sakupiti. Medljikovac je u odnosu na cvjetne vrste meda za 13 puta bogatiji mineralima i aminokiselinama. Također ima veću razinu saharoze, dekstrina i mineralnih materija te smanjen udio glukoze i fruktoze jer medna rosa ne sadrži fermente kao što je nektar.

Općenito, medljikovac je bogatiji aminokiselinama i oligosaharidima – probioticima koji imaju blagotvoran učinak na bakterije u probavnom sustavu, pa se šumski med često preporučuje kod probavnih tegoba. Šumski med je mnogo tamniji, gorkastijeg okusa, intenzivnijeg mirisa i sadrži manje kiselina od cvjetnog meda. Zbog niske razine fruktoze i glukoze i omjera glukoze i vode, šumski med je mnogo otporniji na kristalizaciju te sadrži više antibiotičkih svojstava od cvjetnog meda.

 

Jeste li znali..?

… da proizvodimo pčelinje proizvode bez korištenja lijekova za prevenciju i suzbijanje pčelinjih bolesti?
U našem procesu proizvodnje odabrali smo vremenski i fizički zahtjevniju metodu rada koja nam omogućava rad bez lijekova koji se koriste u pčelarstvu.
Koristimo samo ekološka sredstva, neškodljiva za čovjeka i pčelu!