Proizvodne pčelinje zajednice na LR okvirima

Snažne pčelinje zajednice na LR okvirima predstavljaju idealan izbor za naprednije pčelare koji su osnove pčelarstva već utvrdili. Kupovinom pčela na LR okvirima dobijate snažno i zdravo društvo koje je spremno za iskorištavanja sljedeće pčelinje paše. U kontinentalnom dijelu Lijepe naše to je paša kestena i lipe, te nakon toga paša suncokreta.

Preporuka je odmah voziti zajednicu na pašu kestena (npr. blizinu Kostajnice) jer će se ona već na toj paši isplatiti prinosima u medu te imati dobru predispoziciju za odgajanje zimske pčele i prezimljavanje. Zbog tehnologije koju koristimo za pripremu ovakve pčelinje zajednice ona ima znatno manju količinu varoe od klasičnog proizvodnog društva i ljetno tretiranje tog nametnika možete odraditi bez bojazni (preporučamo korištenje izolatora tj.kaveza za matice). Prethodni tretman na varou svih naših zajednica je bio u 10.mjesecu prethodne godine organskim i ekološkim sredstvom (oksalna kiselina, nakapavanje u koncentraciji 4%).

Prilikom preuzimanja zajednice dobijete i veterinarsku potvrdu o zdravstvenom stanju pčelinjih zajednica. Navedena potvrda je jamac da su sukladno dobrim pčelarskim praksama napravljena tretiranja nametnika te da je zajednica spremna za selidbu.

Prošlogodišnja matica

Matica koju dobijete pri kupovini proizvodne zajednice je prošlogodišnja. Takva matica u vrhuncu je snage i imati će dovoljno radnog raspoloženja da stvori snažnu zajednicu i za sljedeću sezonu.

Matice koje nabavljamo isključivo su iz selekcije.

Količina legla i pčela

Obzirom kako je prošlogodišnja matica sada u vrhuncu svoje snage,  što je vidljivo u velikoj količini mladog legla i pčela u košnici, takva zajednica ne stane u jedan LR okvir. Po zajednicu je potrebno doći sa minimalno dva nastavka za prebaciti pčele: plodište u koje se prebacuju 10 rama iz naše košnice + vaše prazno plodište.

Trenutak isporuke proizvodnih zajednica u 2023.godini

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Često pitanja pitanja

Zašto moram napraviti raniju predbilježbu?
Isporuka proizvodnih zajednica je nakon vrcanja bagrema, a prije početka paše kestena. Zbog toga potrebno je točno dogovoriti i predbilježiti se za kupovinu pčela.
Smijem li seliti kupljene pčele? Što ako me zaustavi policija?

Smijete. Prilikom preuzimanja pčelinjih zajednica dobiti ćete i potvrdu od veterinara o zdravstvenom stanju pčela. Bolesne pčele, ili pčele sa pčelinjaka koji je u karanteni (zbog američke gnjiloće), ne mogu dobiti navedeni dokument i ne smiju se seliti.

Hoću li zaista dobiti snažne pčelinje zajednice?
Da. Prilikom odabira možete odabrati bilo koju proizvodnu zajednicu na pčelinjaku.
Kako se odvija proces preuzimanja zajednica? Što mi treba?
Na dan preuzimanja trebate doći najkasnije poslijepodne (ovisno o broju zajednica), a sa sobom imati sljedeće:

  • podnicu i preporučljivo matičnu rešetku (ako selite na sljedeću pašu)
  • ventilacijski zbjeg ili hranilicu
  • dva LR nastavka – jedan prazan u koji će se prebaciti naših 10 LR okvira, te jedan sa izgrađenim saćem (ili satnim osnovama) koji će biti medište, te
  • stege ili drugi mehanizam za imobilizaciju košnice prilikom selidbe

Pri odabiru zajednice možete birati bilo koju proizvodnu zajednicu na pčelinjaku. Nakon odabira napravi se kontrola te prebacivanje svih 10 LR okvira iz naše košnice u vašu. Na mjestu naše košnice stavlja se vaša podnica, 2 nastavka i zbjeg/hranilica kako bi se pčele izletnice vratile u vašu košnicu. Navečer, kada se pčela vrati u košnicu, ona se zatvara i prenosi u vaše vozilo.

Hoću li dobiti staro saće? Kakav je vosak?
Zajednice pripremljene za prodaju imaju za kupca jednu veliku prednost: od početka sezone do trenutka isporuke u košnicu je stavljeno oko 8 novih satnih osnova. One su u trenutku isporuke potpuno izgrađene te pokrivene leglom. Na taj način kupac dobiva mlado i čisto plodište. Uklanjanje starog saća izuzetno je važno za smanjenje nozemoze i higijenu zajednice.

Satne osnove (vosak) koji stavljamo u košnice prema analizama je 95% čist i predstavlja izvrstan temelj za razvoj pčelinje zajednice.

Što točno dobivam prilikom kupovine?

Dobijate 10 LR okvira (rama) iz plodišta, pripadajući med, leglo, maticu te pripadajuće pčele iz cijele košnice (plodište + medište).

Da li je bolje kupiti paketni roj ili proizvodne zajednice?
Zavisi što vam treba. Proizvodne zajednice možete odmah seliti na pašu i vrcati, a paketni roj morate prihranjivati i pripremiti za sljedeću godinu. S druge strane, paketni roj je jednostavnije transportirati i jeftiniji je.

Rezerviraj svoju pčelinju zajednicu

Proizvodne pčelinje zajednice isporučujemo odmah nakon vrcanja bagrema (početak 6.mjeseca) i potrebno je napraviti rezervaciju. Pčelinje zajednice se prodaju samo poznatnom kupcu i u točno dogovoreno vrijeme te vas molimo da rezervirate zajednice koje želite kupiti. Jedino tako ćemo vam biti u mogućnosti pravovremeno isporučiti pčele.