Jeste li znali?

 

 … da proizvodimo pčelinje proizvode bez korištenja lijekova za prevenciju i suzbijanje pčelinjih bolesti? U našem procesu proizvodnje odabrali smo vremenski i fizički zahtjevniju metodu rada koja nam omogućava rad bez lijekova koji se koriste u pčelarstvu.

Koristimo samo ekološka sredstva, neškodljiva za čovjeka i pčelu!

 

Kemijski sastav meda

 

Kemijski sastav raznih vrsta meda je različit i ovisi o vrsti bilja s kojeg je nektar sakupljen, kao i o klimatskim uvjetima u kojima se med sakuplja. Zreli med je gust, a sadrži oko 60 različitih tvari. U njegov sastav ulazi željezo, sumpor, bakar, klor, kalcij, kalij, natrij, jod, fosfor, aluminij, magnezij te u nekim vrstama čak i radij. Sadržaj mineralnih soli u medu je oko 0,5%.

 

Med predstavlja cijeli kompleks hranjivih elemenata, vitamina i drugih tvari. Oko 76% meda predstavljaju razne vrste šećera (grožđani šećer – glukoza oko 3,4%; voćni šećer – levuloza 40,5%, tršćani šećer – saharoza 1,9%), 5,5% drugih ugljikohidrata, oko 16-20% vode, oko 1,2% kiselina (jabučna, vinska, limunska, mliječna, mravlja i druge), 0,8% dušičnih spojeva (bjelančevine, fermenti), mineralih tvari, vitamini B1, B2 (riboflavin), B3, B6 (piridoksin), H (biotin), PP, K, C (askorbinska kiselina), A (pantotenska kiselina), aromatične i obojene tvari (karotin, klorofil i dr.), vosak i pepeo oko 0,2%.

 

 U 1Kg meda ima prosječno 1000 do 1300 kalorija (jedna čajna žličica meda sadrži oko 22 kalorije, dok žličica šećera im 16 kcal.).

 

Kako prepoznati lažni (patvoreni med)?

 

  • Testirati ga možete i s vodom – stavite žlicu meda u vodu. Ukoliko se spusti na dno i tamo ostane, tada je s njim sve u redu. Lažni med će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom.
  • Pravi med se nakon nekog vremena kristalizira.
  • Namočite malo vate u med i zapalite – gorjet će ako je med pravi.
  • Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu.
  • Zagrijte malo meda u mikrovalnoj, na visokoj temperaturi – prirodni med će se karamelizirati, a lažni će biti pun mjehurića.
  • Stavite li pravi med pred mrave neće ga pipnuti – ne vole ga.

 

Želite proizvod vrhunske kvalitete?

Odaberite proizvod koji vas zanima te ga putem webshopa naručite i primite na kućna vrata. Uz svaku narudžbu dobiti ćete i dokumetaciju s potrebnim analizama meda te opisom i uputom za korištenje.