Paketni roj u multibox kutiji

Paketni roj sa selekcioniranom mladom maticom predstavlja izvrstan način proširenja postojećeg pčelinjaka ili stvaranje novog. Zbog mlade oplođene matice iz selekcije, kada se zajednice bude razvila do proizvodne snage, pčele će biti mirne i nesklone rojenju, dobre medarice te kvalitetne u pogledu održavanja higijene (važno zbog krečnog legla i varoe).

Transport se odvija u izuzetno kvalitetnim multibox kutijama koje se mogu staviti jedna na drugu bez problema s ventilacijom. Kada je temperatura visoka takve kutije omogućuju prskanje vodom i snižavanje topline koja može biti pogubna za pčele. Transport u multiboxu je jednostavan i siguran čak i osobnom automobilu, a bez bojazni od uboda kutiju u ruci mogu držati i djeca.

Nakon postavljanja roja u vlastitu košnicu, potrebno je sljedećih nekoliko dana vršiti preventivnu prihranu sirupom ili pogačom. Takav roj u mogućnosti je u sljedećih 15-ak dana izgraditi 5-6 satnih osnova te imati 2-3 rama poklopljenog legla. Naravno, proizvodna snaga društva biti će tek sljedeće sezone kada će se moći vidjeti kvaliteta mlada selekcionirane matice.

Nabava paketnog roja je idealna za pčelare hobiste i početnike koji nemaju izgrađene satne osnove. Pčele iz kutije istresaju se  na neizgrađene satne osnove i one će ih u toj sezoni izgraditi. Prilikom preuzimanja paketa dobijete i veterinarsku potvrdu o zdravstvenom stanju pčela.

Ovakav način nabave pčelinjih zajednica dugo je poznat u svijetu, no u Lijepoj našoj tek se u posljednjih nekoliko godina češće spominje.

Selekcionirana matica
Matica koju dobijete u paketnom roju je selekcionirana, od proizvođaća matica g.Ive Viljevca. Maticu dobijete u kavezu te ju trebate pustiti prilikom naseljavanja vlastite pčelinje zajednice. Sve upute vezane uz nastanjivanja paketnog roja i mlade matice dobiti ćete osim usmeno i u pisanom obliku.
Siva kranjska pčela (Apis Mellifera Carnica)

Pčele koje se dobiju u paketnom roju su uglavnom mlade pčele, dovoljne za početnu izgradnju nove pčelinje zajednice. Prije nego se multibox preuzme, sve pčele (bez matice) se tretiraju ekolopkim sredstvom (oksalnom kiselinom, nakapavanjem) i na taj način kupac dobije pčelinju zajednicu bez nametnika Varroa Destructor te bez drugih eventualnih bolesti koje bi se mogle prenositi putem legla.

Trenutak isporuke paketnih rojeva u 2023. godini

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Često pitanja pitanja

Mogu li dobiti paketni roj u vlastitoj kutiji?
Možete. Potrebno je dostaviti kutiju nekoliko dana prije nego je isporuka.
Što je multibox i moram li ga kupiti?
Multibox je fantastična kutija za transport rojeva. S njom se pčele mogu transportirati bez opasnosti čak i u osobnom vozilu. Kutija je snažna i nije moguć izlazak pčela za razliku od kartonskih kutija koje su jednokratne. Multibox ne morate kupiti, no ako nemate vlastiti za prijenost tada plaćate kauciju koju nakon vraćanja kutije u cijelosti vraćamo.

Kutija se može jednostavno sastaviti i poslati poštom kada dovezete pčele na svoj pčelinjak. Nadalje, takva kutija može se staviti jedna na drugu bez problema s ventilacijom te bez bojazni prskati s vodom kako bi rashladili pčele ako je vrućina (što se kod kartonske kutije ne može). U osobnom automobilu možete prevesti 30-ak i više zajednica. Dimenzije kutije su 25 x 25 x 25 cm.

Kako je najbolje transportirati paketni roj?
U kutiji multibox.
Da li je zahtjevno postaviti paketni roj u vlastitu košnicu?
Nije. Ako pratite naputke koje dobijete usmeno i u pisanom obliku ne bi smjeli nikakvih problema.
Mogu li dobiti paketni roj prije sredine 5.mjeseca?

Ne.

Što ako su pčele bolesne?
Kupovina paketnog roja najsigurnija je kupnja u slučaju da niste sigurni od kakvog pčelara kupujete. Obzirom kako ne prenosite okvire i leglo sa drugog pčelinjaka u svoj pčelinjak, postoji znatno manja mogućnost prijenosa bolesti. Pčele koje mi prodajemo očišćene su od varoe pomoću oksalne kiseline (organsko sredstvo), a dobiti ćete i potvrdu veterinara o zdravstvenom stanju pčela.
Hoću li s paketnim rojem uspjeti iskoristiti sljedeću pčelinju pašu?
Ne. Kupovinom paketnog roja stvarate si zdrav i siguran pčelinjak za sljedeću sezonu. U sezoni kada ste naselili paketni roj u košnicu trebat će se o njemu brinuti i dati mu potrebnu prihranu. No, takva zajednica će biti vrlo snažno proizvodno društvo sljedeće sezone.
Trebam li imati izgrađene satne osnove?
Ne. Paketni rojevi se stavljaju na nove satne osnove i oni će ih izgraditi tokom sezone. Na taj način ćete dobiti zdravo saće i dobro osnovu za sljedeću sezonu.
Zašto se moram pribilježiti za kupovinu rojeva?
Kod kupovine paketnih rojeva izuzetna je važna organizacija. Paketni roj se radi samo za sigurnog kupca i u točno dogovoreno vrijeme. Pčele ne smiju duže od nekoliko dana biti u kutiji, čak niti uz adekvatnu prihranu. Nadalje, potrebno je dogovoriti nabavku selekcioniranin matica od proizvođaća, a to se mora napraviti i nekoliko mjeseci u naprijed.
Da li je bolje kupiti proizvodne zajednice ili paketni roj?

Zavisi što vam treba. Proizvodne zajednice možete odmah seliti na pašu i vrcati, a paketni roj morate prihranjivati i pripremiti za sljedeću godinu. S druge strane, paketni roj je jednostavnije transportirati i jeftiniji je. 

Možete li mi poslati paketni roj poštom ili moram doći po njega?

Paketni roj je kutija puna pčela. To je životinja kojoj treba pružiti adekvatnu pažnju u transportu, vodu, hranu. Transport putem bilo koje dostavne službe nije moguć i potrebno je osobno doći po pakete kada budu spremni za isporuku. Uglavnom je u vrijeme isporuke velika vrućina (kraj 5. i 6.mjesec) tako da je preporučljivo izbjeći sunce i voziti ujutro ili navečer. Ukoliko je potrebno rojeve transportirati do vašeg pčelinjaka, kontaktirajte nas.

Galerija slika

Rezerviraj svoj paketni roj

Paketni rojevi su pčelinje zajednice koje se prodaju samo poznatnom kupcu i u točno dogovoreno vrijeme. Obzirom kako je potrebno dogovoriti selekcionirane matice znatno ranije nego je to isporuka rojeva, molimo da rezervirate rojeve koje želite kupiti. Jedino tako ćemo vam biti u mogućnosti pravovremeno isporučiti pčele.